8 Soruda Sgk, Çeyiz, Emzirme ve Cenaze Ödenekleri

Sgk, Çeyiz, Emzirme ve Cenaze Ödenekleri

Sigortalı çalışanlar ve emeklilerin Çeyiz, Emzirme ve Cenaze Ödenekleri hakkında sık sordukları 8 soruyu ve cevaplarını sizler için bir araya derledik. Bu konumuzda emzirme ödeneği, cenaze ödeneği, çeyiz yardımı ve çeyiz ödeneği hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Soru 1 : Emzirme ödeneğini nedir ve kimler alabilir.

Cevap 2 : Kanuna göre, Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakanlık Makamınca onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilecektir.

Emzirme ödeneğini kimler alabilir

Ssk 4a kapsamında çalışanlar, Bağkur 4b kapsamında sigortalı olanlar ile Haklarında analık hükümleri uygulanan sigortalıları ( Türk işveren aracılı ile yurtdışına götürülen Türk işçiler) Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular yararlanabilir.

Soru 2 : Cenaze ödeneğini nasıl alınır.

Cevap 2 : İş kazası, meslek hastalığını sonucu vefat eden, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alırken vefat edenler ile adlarına 360 gün primi varken vefat etmesi halinde ödenen paraya cenaze ödeneği denir.

Soru 3 : 2014 Cenaze ödeneği ne kadardır

Cevap 3 : SSK ve Bağ-Kur’lular için 2014 yılı cenaze ödeneği 415 TL’dir. 2013 Yılında ise bu rakam 386 lira idi.

Soru 4 : Dul aylığı alırken vefat eden bir kişi için yakınları cenaze ödeneği alır mı?

Cevap 4 : Cenaze ödeneği yalnızca sigortalının vefat etmesi halinde ödenen bir ödenek olduğundan dul aylığı alırken vefat eden kişi için yakınlarına cenaze ödeneği ödenmemektedir.

Soru 5 : 5434 e tabi yetim aylığı almaktayım. Evlenmem halinde çeyiz yardımı kaç ay yapılmaktadır?

Cevap 5 : Ek ödeme hariç net aylık tutarının 12 katı oranında çeyiz ödeneği verilmektedir.

Soru 6 : 5510 a tabi yetim aylığı almaktayım. Evlenmem halinde çeyiz yardımı kaç ay yapılmaktadır?

Cevap 6 : Ek ödeme hariç net aylık tutarının 24 katı oranında çeyiz ödeneği verilmektedir.

Soru 7 : Evlendim, çeyiz ödeneği almadım. Kaç yıl içerisinde kurumdan talep edebilirim?

Cevap 7 : Zaman aşımı 5 yıldır.

Soru 8 : Cenaze ödeneğini kimlere ödenir.

Cevap 8 : İş kazası, meslek hastalığını sonucu vefat eden, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alırken vefat edenler ile adlarına 360 gün primi varken vefat etmesi halinde eşine eşi yoksa çocuğuna çocuğu yoksa anne ve babasına bunlarda yoksa kardeşine bu sayılanlardan hiçbiri yok ise cenazeyi kaldırana ödenir.

8 Soruda Sgk, Çeyiz, Emzirme ve Cenaze Ödenekleri Konusuna 2 Yorum Yapıldı
  1. mehmet özkan dedi ki:

    14/05/2014 tarihinde evlendim evlilik yardımı alabilirmiyim

  2. SEVİNÇ dedi ki:

    15.06.2014 TARİHİNDE BEBEĞİM 1 YAŞINA GİRECEK YENİ İŞE BAŞLADI VE SİĞORTAM BAŞLADI EMZİRME PARASI ALABİLİRMİYİM ?
    ALABİLİRSEM NERDEN , NASIL VE NE KADAR ALABİLİYORUM BİR YERE BAŞVURU YAPMAM GEREKİYORMU ?
    BİLGİLERİNİZİ RİCA EDERİM.

Sayfa başına git